Från åker till bord: hur svensk mat produceras

Den svenska matkedjan

Svensk matproduktion är en komplex kedja – från sådd till skörd, förädling, distribution och försäljning. Allt börjar på gården, där bonden sår och odlar under varierande klimatförhållanden.

Djurhållning med etik i fokus

Sverige har några av världens strängaste regler för djurhållning. Djuren har större ytor, får vistas utomhus och antibiotikaanvändningen är mycket låg. Det ger tryggare produkter och bättre djurvälfärd.

Närproducerat och säsongsbaserat

Fler svenskar väljer nu närproducerad mat. Det minskar klimatpåverkan och gynnar lokala bönder. Att äta efter säsong – som rotfrukter på vintern och bär på sommaren – är både miljösmart och hälsosamt.

Utmaningen med självförsörjning

Trots ett starkt jordbruk importerar Sverige mycket mat. Diskussionen om ökad självförsörjning har fått nytt liv efter globala kriser. Målet är att kunna producera mer mat inom landets gränser.